Thursday, September 5, 2013

Cararea Secreta

M-am fortat sa fiu credincios ecoului unei voci care pare inca muta, la cea mai mare parte din oameni. Doresc ca acest ecou sa aiba oarecare valoare pentru ei. Faptul ca milioane de fiinte in jurul meu, nu sunt preocupate decat de afaceri cu totul de un alt ordin, ma impinge sa le reamintesc faptul ca ei si activitatea lor va disparea curand de pe glob, in timp ce este un drum deschis inaintea lor, care conduce la tainicele comori ale vietii vesnice.

Multi ma vor incadra in categoria visatorilor decadenti care cred in sublima grandoare a omului. Nu vor gresi, dar le cer sa binevoiasca a-si da seama ca ei au puterea de a face din visul meu o realitate, realitatea lor. Calea pe care am urmat-o este in adevar, in afara drumurilor batute, dar nu este asa de departata pentru ca altii sa nu o poata urma. Daca un secol nesocotit se numeste o “banda de simpli visatori”, noi, cel putin, avem consolarea de a sti, ca pe cat noi visam, cei chiar care ne batjocoresc, dorm inca teribilul somn al inconstientei spirituale.

Altii vor intreba: “Putem sa ne gandim a urma aceasta cale a luminii in mijlocul mahnirilor si durerilor prezente?” Acelora le voi raspunde: “Timpul nostru este tocmai acela cand valoarea sa divina se afirma mai limpede”.

Unele adevaruri esentiale privind viata, unele principii fundamentale inalterabile care guverneaza esenta noastra, au fost cunoscute de intelepti in toate timpurile, de la cea mai inalta antichitate si pana in zilele noastre. Astfel ca este un leac pentru orice rau. Nici un om nu este atat de doborat si de trudit de greutatile nenorocirii, bolii, saraciei, ca sa nu poata gasi o iesire, un mijloc de a ocoli greutatile sau la urma urmei a le suporta. Astfel este si trebuie sa fie astfel, caci tot omul este o parte din Spiritul Universal, care a provocat lumea noastra – acest spirit in care locuieste calitatea nemuritoare, intelepciunea de nepatruns si pacea indestructibila.

Atatea lucruri urate in viata care ne inconjoara, ar parea sa contrazica aceasta afirmatie! Dar acel care consimte sa faca efortul de a dezvolta clarvederea launtrica, va descoperi ca, cu toate aparentele contrarii, aceasta siguranta traieste. Cel mai mic rezultat al unui efort perseverent in directia aratata de carte, va aduce aceluia care se deprinde, o intreaga pace launtrica, prin care se va distinge de cei din jurul sau, ca o fiinta caruia i se va indica echilibrul neclintit, cand va gasi aceasta pace, altii vor veni la el, tineri si batrani, intrebandu-l despre acest secret care pare ca lor le-a scapat. La randul sau el va arata Drumul.


Paul Bruton – “Calea Secreta”


No comments:

Post a Comment